top of page

Smalbladige weegbree voor de luchtwegen

  • nelevandecappelle
  • 21 nov 2020
  • 2 minuten om te lezen

Wie kent er het plantje niet? De smalle weegbree is echt overal te vinden, in Vlaanderen is het een uiterst algemene soort. Weegbree is te herkennen aan zijn wortelrozet en aan zijn stevige donkergroene bladeren met de typische uitgesproken vaatbundels die parallel doorheen de bladeren lopen. Weegbree is gekend als een tredplant, je vind ze terug op paden, wegbermen, ruderale plaatsen en op plaatsen met voedselrijke bodems.


De plant groeit bij ons in de voortuin. Ik heb lang aan het kruid voorbijgegaan en beschouwde het als een vervelend (on) kruid. Helemaal ten onrechte want het kruid bevat tal van (bewezen) geneeskrachtige eigenschappen. Ik heb het plantje de laatste weken leren waarderen en heb het ondertussen gekozen als onderwerp voor mijn eindwerk. Het is nu volledig welkom in mijn voortuintje dat stilletjes aan zal evolueren naar kruidentuintje. Als je de plant ziet in het hoogtepunt van zijn bloei is het zelfs een zeer mooie en sierlijke verschijning.

De smalbladige weegbree of Plantago lanceolata wordt vooral gebruikt voor klachten met betrekking tot de luchtwegen. Het kan ingezet worden bij verkoudheden, bronchitis, droge prikkelhoest en keelontsteking. (Algemeen bij ontstekingen van de mond-, keel- en luchtwegen.)


Het plantje bevat antibacteriƫle en ontsteking werende eigenschappen. Het werkt verzachtend op de slijmvliezen van de luchtwegen en verminderd de hoestprikkel.


Wat leuk is aan het kruid is dat het overal te vinden is en dat iedereen het kan gebruiken want het kruid is zeer veilig in gebruik.




Het is het beste dat je de jonge blaadjes verzameld van de bloeiende plant. Dat loopt nu wel op het einde, je verzameld het best tussen mei en oktober. (Ik heb nu wel nog jonge blaadjes gevonden en we zijn al november.)


Enkele recepten die je thuis gemakkelijk zelf kan maken met smalbladige weegbree:


Maak een infusie van de verse blaadjes


1 eetlepel gesnipperde blaadjes op een halve liter water. Laat minimum 10 minuten trekken.



Maak een siroop


Ik heb 30 gram bladeren gebruikt.


Maak een infusie. (Giet een liter water tegen het kookpunt over de fijngesneden blaadjes.)

Laat dit mengsel 24 uur afgedekt trekken.

Zeef het aftreksel door een neteldoek en pers al het sap eruit.

Breng de vloeistof eventjes terug aan de kook met 500 g (riet-) suiker en roer ondertussen tot de suiker is opgelost.

Giet de warme vloeistof direct in flessen en laat ze indien mogelijk omgekeerd afkoelen.


Gebruik propere uitgekookte , goed sluitende (liefst donker gekleurde) flessen om de siroop in te bewaren. De siroop blijft zeker een jaar goed.


Maak een koud maceraat om de slijmstoffen optimaal te benutten


De slijmstoffen uit de plant zorgen voor de verzachtende werking op de ontstoken slijmvliezen.


Maak het vers kruid zeer fijn. Laat het vers kruid 24 uur afgedekt weken in koud water. (Het kruid moet net onderstaan.)

Zeef het vocht door een neteldoek.

Maak een suikersiroop. (1 op 1)

Laat de suikersiroop afkoelen en roer de gewenste hoeveelheid siroop doorheen het maceraat.

Giet in een propere fles.

Gebruik als hoestsiroop.








Groetjes


Nele





Comments


2020, Created by Aardevoeten

bottom of page