top of page
  • nelevandecappelle

Beresterk met daslook

Bear garlic


Allium ursinum of wilde look vind je terug in vochtige loofbossen of in parken onder de bomen. In februari komen de blaadjes boven de grond piepen. Ze groeien meestal in grote aantallen en in maart kun je hele tapijten daslook-scheuten terug vinden.

Daslook is zoals de naam al doet vermoeden familie van de look: 'Allium'. Zijn soortnaam 'ursinum' betekent 'beer'. In het Engels spreekt men van Bear garlic en ook in het Nederlands wordt hij wel eens 'berelook' genoemd. Als de beer uit de winterslaap ontwaakt is daslook het eerste waar hij naar op zoek gaat, zo zegt het volksgeloof, wanneer men daslook eet wordt men zo sterk als de beer.

Foto: Nele


Zo sterk als een beer


Daar is wel iets van aan, daslook bevat een zwavelbevattende stof 'alliine' die bij kneuzing (of eten) wordt omgezet naar 'allicine', de stof die verantwoordelijk is voor de bekende knoflookgeur. Het is aan deze stof waar een antibiotische werking wordt toegeschreven zoals deze ook in de gekende knoflook voorkomt.

Daslook en knoflook zouden ook een uitstekend middel zijn ter preventie van hart-en vaatziekten en een te hoge cholesterol. Maar we weten ook hoe belangrijk gezonde voeding is om deze welvaartsziektes te voorkomen.

Daslook bevat ook mosterglycosiden die via hun vluchtige componenten een slijmoplossende en antibacteriële werking uitoefenen op de luchtwegen.

Foto: Pixabay


Beschermde plant


De daslookvelden zijn leuk om te zien maar in het wild is de plant beschermd en mag hij niet worden geplukt. Geen nood want je kan daslook gemakkelijk in de tuin kweken. Daarbij is de standplaats wel belangrijk. Daslook verlangt een plaatsje in de halfschaduw met een humusrijke grond en voelt zich al helemaal op zijn plaats onder een boom of struik.

Wil je daslook zaaien, hou er dan rekening mee dat het een 'koude-kiemer' is, dat wil zeggen dat er eerst vorst moet overgaan. Daslook zaai je het best al in juli in volle grond die onkruidvrij gehouden moet worden.

Pootgoed is een gemakkelijkere keuze. De bollen van daslook kan je in de herfst of in het voorjaar: in maart of april, aanplanten. Stop dan de bollen op tien centimeter onder de grond.

Foto: Nele


Volledig eetbaar


Wat daslook superleuk maakt is dat alles van de plant eetbaar is.


Het blad


Het blad kan je oogsten van maart tot eind mei. Er zijn tal van leuke receptjes te vinden om daslookbladeren in te verwerken. De bladeren verliezen wel vlug hun aroma bij verhitting dus de beste manier om te genieten van de bladeren is om ze rauw te gebruiken. Eens geoogst is het blad niet lang houdbaar. Het is een goed idee om ze in vochtig keukenpapier te rollen en zo in de koelkast te stoppen.

Een leuk ideetje is om met de daslookblaadjes kruidenkaasrolletjes te maken.


Recept kruidenkaasrolletjes


Ingrediënten


Bosje daslookbladeren voor de kruidenkaas in te rollen.


3 à 4 handjes cashewnoten

Een brikje sojaroom

Peper en zout

2 à 3 eetlepels edelgistvlokken (naar smaak)

Kneepje citroensap

Gesnipperde daslookblaadjes.


Voorbereiding Laat de cashewnoten enkele uurtjes weken in water tot ze zacht zijn. Je kan ook voor de korte manier kiezen: kook de cashewnoten een kwartiertje in water.

Werkwijze Giet de cashewnoten af in een vergiet en doe ze in het hakmolentje. Giet er sojaroom bij tot de noten net onderstaan. Kruid met peper en zout en citroensap. Doe er de edelgistvlokken bij naar smaak. (proeven) Meng er de gesnipperde daslookblaadjes doorheen. Leg enkele daslookbladeren over elkaar heen. Leg er een lepeltje van de kruidenkaas op. maakt een rolletje van de blaadjes en steekt er en prikkertje op.

De knoppen en bloemen


Knoppen en bloemen kan je vinden van april tot juni.

De bloemen zien er leuk uit en kunnen in een slaatje of als garnering mooi tot hun recht komen.

Ook leuk om met de bloemen een leuk boeketje te maken in combinatie met andere kruidenbloempjes of klokjes.


De zaden


De zaden kan je oogsten in juni. Gebruik de groene zaadjes op dezelfde manier als groene peper. Je kan ze ook inleggen zoals kappertjes. De rijpe zaden kan je drogen en als specerij gebruiken.


De bollen


De bollen kan je opgraven in de herfst. De bollen kan je op dezelfde manier als knoflook gebruiken. Je kan de bollen net zoals knoflook inmaken op olie of pekelen.

Hou er rekening mee dat als je bollen uitgraaft ook de plant verloren gaat.


Verwissel gevaar


Foto: Pixabay


Heb je ook meiklokjes (Lelietje-van-dalen, foto hierboven) in de tuin aangeplant is het geen goed idee om er daslook bij te poten. De bladeren van de planten lijken erg goed op elkaar waarbij 'fatale' vergissing mogelijk is. Ook bij giftige planten als Herfstijloos en het jonge blad van de gevlekte aronskelk is er verwisselgevaar.

Het meiklokje heeft geen bol zoals daslook maar is geworteld. Het blad van het meilklokje staat rechtstreeks op de stengel en heeft geen steel. Het blad van daslook is echter wel gesteeld. Daslook kan je herkennen aan de typische ui-achtige lookgeur bij kneuzing van het blad.


Een super veelzijdig plantje, gemakkelijk zelf te kweken en eentje waar je beresterk van wordt, wat wil een mens nog meer. Mijn bolletjes zijn alvast besteld!


Wat is jou ervaring met daslook?


Groetjes Nele








173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page