top of page
  • nelevandecappelle

Bestrijdt vermoeidheid met Spirulina en Ashwaganda

Bijgewerkt op: 25 feb. 2021

Ik had last van de winterdip en nu komt de voorjaarsmoeheid piepen. Minder buitenlucht, vitamine D op een laag pitje, een stressvolle periode, ongezonde uitspattingen, reikhalzend verlangen naar de lente...hebben een beetje zijn tol geëist. Mijn energie staat op een laag pitje dus hoog tijd om iets te ondernemen.

Mijn lichaam heeft een reset nodig. Ik ben begonnen aan een week 'whole-foods' suikervrij en heb hierover een blog geschreven. Die kan je hier lezen. Om van de vermoeidheid af te geraken heeft het lichaam terug een aanvulling nodig van onmisbare nutriënten. Die vinden we terug in echte, onbewerkte voeding. Niet in gefabriceerd 'supermarkt-eten' die je misschien wel 'vullen' maar niet 'voeden'. Bovendien zijn er bewaarmiddelen aan toegevoegd die ons lichaam geen goed doen. Daarbij is het ook nodig om geraffineerde suiker te weren want die roven je broodnodige mineralen. Geraffineerde suikers zijn ontdaan van hun mineralen en vitaminen die nodig zijn zodat het lichaam de suiker zou kunnen verwerken. Omdat ze die dus missen onttrekken ze vitamines en mineralen aan het lichaam voor hun verteringsproces.


Ook stress heeft een enorm grote impact op ons en wordt vaak onderschat. Stress leidt veelal tot zowel geestelijke als lichamelijke uitputting. We moeten er op toezien dat we het niet te ver laten komen. Door persoonlijke ervaringen weet ik dat lichaamsbeweging hierbij helpt. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat Yoga echt werkt tegen stress. Je hoeft er zelfs het huis niet voor uit, deze twee kanalen vind ik persoonlijk top: Yoga with adriene en Boho beautiful.


Gelukkig bestaan er ook natuurlijke middelen om ons te ondersteunen en kunnen ze ons versneld uit deze periode sleuren. Ik heb het over: Spirulina en Ashwaganda.


Spirulina


Spirulina (-platensis) is een blauw-groen meercellig algje. Deze algen groeien enkel in zoutmeren. (Niet in de zee.) De algjes waren al bekend bij de Maya's en de Azteken. Ze droogden de algen en aten ze als koekjes.


Spirulina is een 'super-voedingsbron', ze wordt zelfs door NASA gebruikt als astronautenvoeding omwille van de hoge voedingswaarde. Omdat Spirulina geen cellulose bevat in de celwand is het zeer gemakkelijk verteerbaar en opneembaar in het lichaam.


De alg bevat alle essentiële aminozuren!, veel bètacaroteen, B-vitamines: -1,-2,-3,-5,-6, foliumzuur, Vit C, Vit E, veel mineralen onder andere: kalium, fosfor, ijzer, zink,..., essentiële vetzuren,...

Spirulina is een 'alles in één' supplement. Het vult de tekorten in het lichaam aan. Het is 'de superalg' tegen vermoeidheid. Het zorgt voor meer energie, is opbouwend, bevat anti-oxidanten en is een adaptogeen. Het algje zorgt ervoor dat je minder vatbaar wordt voor stress en het bevorderd de immuniteit.


Je kan spirulina vinden in tabletten, capsules en in poeder. Koop Spirulina van een kwaliteitsmerk want je wil geen algjes opnemen die uit vervuild water komen!

Neem het best van al 's morgens want het algje geeft je energie.


Ashwaganda (Withania somnifera)


Ashwaganda is een gekend kruid bij de Ayurveda. De plant is inheems in India en wordt al eeuwenlang gebruikt. Het is de wortel van een kleine houtachtige struik.


Stoffen uit Ashwaganda hebben een structurele verwantschap met onze hormonen en kunnen de werking van onze hormonen nabootsen. Het is een adaptogeen, wat wil zeggen dat het ons lichaam weerbaarder maakt bij ongunstige omstandigheden.

Deze 'superwortel' helpt ons bij vermoeidheid, stress en uitputting, het is mild sedatief, het verbeterd ons prestatievermogen zowel op geestelijk als lichamelijk vlak, het versterkt onze weerstand en verhoogd ons libido.

Een topkruid bij vermoeidheid!


Je kan Ashwaganda vinden als gedroogde wortel, als wortel in poedervorm en er bestaan ook extracten.


Je begrijpt nu alvast waarom ik fan ben. Al was ik in het begin niet zo gek van Spirulina en nu weet ik ook waarom. Spirulina moet je langzaam opbouwen, beginnen met een klein beetje en dan de dosis wat verhogen. Dat had ik in het begin niet gedaan met een misselijk gevoel als gevolg. Nu heb ik er totaal geen last meer van. (Bijvoorbeeld: in plaats van te beginnen met 1 theelepel, gebruik maar 1/4 en bouw zo de dosis op.)

Ik gebruik van zowel Ashwaganda als Spirulina het poeder. Het moet gezegd: de smaak is niet top. Daarom verwerkt ik het poeder elke dag in een smoothie. (Je kan ze ook verwerken in groentesappen of in de guacamole.) Toch liever niet? Dan kan je kiezen voor capsules. Je kan lege vegan capsules hier aankopen.


Smoothie


In de blender:


  • 1 banaan

  • 1/2 zoete appel met schil

  • 20 g walnoten

  • 40 g spinazie

  • 250 ml ongezoete plantaardige melk

  • 1 (afgestreken) theelepel Spirulina-poeder

  • 1 (afgestreken) theelepel Ashwaganda-poeder



Deze twee toppers zullen me zeker helpen om deze periode te overbruggen. Kende jij deze kruiden al?


Groetjes Nele


Aardevoeten


Disclaimer

Mijn blog is puur informatief / educatief.

! Raadpleeg een dokter of apotheker voor gebruik. Ga bij ernstige klachten naar een dokter.

Neem Ashwaganda niet als je schildklierproblemen hebt, bij zwangerschap, borstvoeding of sedatieve medicatie. Vraag raad aan je dokter.

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page