top of page
  • nelevandecappelle

De pittige werking van Mierikswortel

Armoracia rusticana


De mierikswortel of Armoracia rusticana is een overblijvende plant uit de kruisbloemenfamilie. Het kruid bloeit van mei tot juli met kleine witte bloempjes.

De plant heeft een dikke witte penwortel en de herfst is HET ideale jaargetijde om mierikswortels te oogsten want dan zit alle energie van de plant in de wortel.

Eens je mierikswortel heb aangeplant in de tuin raak je er nooit meer vanaf. Elk stukje wortel die in de grond achterblijft vormt een nieuwe plant.


Micronutriënten

Mierikswortel levert heel wat vitamines, mineralen en sporenelementen die onontbeerlijk zijn voor onze stofwisseling. In dit opzicht kan mierikswortel preventief aangewend worden of als aansterkend middel worden gebruikt.

Mierikswortel bevat onder andere grote hoeveelheden vitamine C en mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, kiezelzuur, magnesium, mangaan, selenium, zink,...



Vluchtige stof


Bij het raspen van de wortel komt de vluchtige verbinding allylisothiocyanaat vrij. Deze stof is verantwoordelijk voor de scherpe smaak en voor de antibacteriële werking van mierikswortel. Geloof me je houdt het niet droog!


Antibioticum van de kruidengeneeskunde


De etherische oliën in de wortel, die mosterdglycosiden bevatten, hebben enkele heilzame eigenschappen:

  • Ze stimuleren de spijsvertering: aperitivum - digestivum.

  • De vluchtige componenten worden via de longen uitgescheiden waar ze hun slijmoplossende en antibacteriële werking uitoefenen.

  • Ze stimuleren de bloedcirculatie en hebben een verwarmende eigenschap.

Mierikswortel kan worden ingezet bij luchtweginfecties en als ondersteuning dienen bij griepachtige aandoeningen.

Uitwendig kan de wortel gebruikt worden bij reumatische klachten en doorbloedingsproblemen.

! Gebruik mierikswortel nooit bij maag- en darmzweren of bij overmatig maagzuur.


Culinair


Maar mierikswortel is ook gewoon superlekker en dan zijn de gezondheidsvoordelen een bonus. De smaak wordt weleens met die van wasabi vergeleken. Het minste dat je van mierikswortel kan zeggen is dat het pittig is op de smaakpapillen.


Hier enkele receptjes die je eens kan uitproberen:


Mieriksmayo


Nodig:


50 ml ongezoete sojamelk van Alpro

150 ml zonnebloemolie

2 grote lepels rasp van de mierikswortel

Zout

1/2 citroen



Giet de sojamelk in een hoge beker. Zet de staafmixer erin en mix geleidelijk aan de olie erdoor. Stop met mixen wanneer je een mayonaise hebt. Voeg nu 2 eetlepels mieriksrasp, een goede snuif zout en een goeie kneep citroensap toe. Nog eens mixen en klaar.




Mieriksausje


Nodig:


2 grote eetlepels rasp van mierikswortel

1 theelepel himalayazout (of gewoon zout)

2 eetlepels citroensap

2 eetlepels sojaroom cuisine van Alpro



Meng alle ingrediënten door elkaar. Bewaar in een goed afsluitend potje in de koelkast.






Mierikswortel op azijn


Vul een (uitgekookte) weckpot met mierikswortelrasp. Bestrooi de rasp met zout. Ik heb 3 theelepels himalayazout gebruikt op 3 grote geraspte wortels. Giet er azijn (Ik heb witte wijnazijn gebruikt.) over tot de rasp net onderstaat. Sluit de pot af en bewaar op een koele plek.

! Kook mierikswortel niet, gebruik altijd vers.


Met mate


Eet niet te veel van mierikswortel want dat kan nadelig werken. Gebruik dus met mate. De scherpe smaak zorgt er van nature ook wel voor dat je geen grote hoeveelheden consumeert. :)








Groetjes Nele



46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page