top of page
  • nelevandecappelle

Kweek je eigen droogbloemen



Droogbloemen zijn helemaal hip en trendy maar niet zo goedkoop. Het is het niet zo moeilijk om zelf bloemen te drogen maar je moet wel wat geduld hebben. Het is vooral genieten van het proces.


Allereerst moet je weten welke bloemen en planten je zelf in je tuin kan zaaien of planten. Eenmaal in bloei selecteer je de bloemen en kruiden en in sommige gevallen moet je wachten tot de plant is uitgebloeid en zaden of vruchten vormt.


Daarna volgt het droogproces van enkele weken tot maanden vooraleer je je droogbloemstuk kan maken. Je moet er ook rekening mee houden dat je voor één stuk al heel wat plantenmateriaal nodig hebt.


Geniet je van het gestaag groeien en bloeien en haal je voldoening uit het natuurlijke proces dan kan ik het je zeker aanraden. Heb je liever snel een bloemstuk dan geef ik je geen ongelijk om droogbloemen te gaan kopen.


Hieronder volgt mijn lijstje van droogbloemen. Ongetwijfeld zijn er nog meer interessante en mooie droogbloemen dan degene die ik hier opsom maar deze heb ik zelf thuis uitgeprobeerd en met goed resultaat:


Slangenkruid (Echium vulgare)


Levensduur: een- en tweejarig

Bloei: mei - september

Deze mooie blauwe kelkachtige bloemetjes zijn een streling voor het oog. Ik heb een pakje zaden aangekocht en gezaaid in volle grond in de halfschaduw en dat is prima gelukt.

Deze heb ik binnenshuis in een vaasje (zonder water) laten staan om te drogen.


Papaver (Papaver somniferum)


Levensduur: eenjarig

Bloei: juni - augustus

Deze grote papavers geven mooie grote zaaddozen eens ze uitgebloeid zijn. Ik laat ze gewoon in de grond vanzelf uitdrogen in de zon. Als de zaden (maanzaad) rijp zijn knip ik de stengels af en zaai ik het zaad uit of gebruik ik het maanzaad in de keuken. De zaaddozen bewaar ik voor decoratieve doeleinden.


Moederkruid (Tanacetum parthenium)


Levensduur: eenjarig

Bloei: juni - september

Ik had nooit gedacht dat moederkruid zo mooi zou zijn eens de bloemetjes zijn gedroogd. Heel mooi als afwerking op een bloemstuk.

Ik heb moederkruid enkele jaren geleden als stekje gekregen en ze blijven ieder jaar terug komen. Ze zaaien zich heel gemakkelijk uit. Ze zijn een mooie aanwinst in de tuin. De bloemetjes heb ik omgekeerd opgehangen om te drogen.


Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare)


Levensduur: overblijvend

Bloei: juli - september

Boerenwormkruid kan je gewoon zaaien. Ze zijn lichtkiemers dus de zaden moeten niet onder een laag aarde worden gezaaid. Boerenwormkruid is een hele mooie droogbloem. Je kan ze laten drogen door ze ondersteboven op te hangen. De plant verspreid een speciale geur die insectenwerend werkt.


Wilde peen (Daucus carota)


Levensduur: tweejarig

Bloei: juni - september

Zowel de bloeiende schermen als de nestjes zijn bruikbaar in een droogbloemboeket. Ik heb vooral de nestjes gebruikt. De wilde peen heeft een dag en nacht ritme. Overdag staat hij open en 's avonds gaat hij zich sluiten zoals hierboven. Ook wanneer de plant in zaad komt zal hij zich naar binnen keren. Je kan wilde peen gemakkelijk zaaien in volle grond.

Hang de bloemen en nestjes omgekeerd op om te drogen.


Rozenbottel (Rosa canina)


Levensduur: overblijvend

Bloei: juni - juli

Voor de hondsroos heb je wat plaats nodig en er is wat snoeiwerk om ze in toom te houden. Handschoenen zijn een must!

Hondsroos is een topper voor allerlei insecten, bijen en vogels. De rozenbottels kan je gebruiken om rozenbottelthee van te trekken, gelei te maken of om bloemstukken mee te versieren. Je droogt ze best op een droogrek waar ze zowel aan de onderkant als bovenkant lucht krijgen. Bijvoorbeeld op een rooster met een gaas overgespannen.

Hondsroos reproduceert zich het best door middel van stekken en uitlopers.


Boomhazelaar (Corylus colurna)


Levensduur: overblijvend

Deze wordt ook wel eens Turkse hazelaar genoemd. De boom kan tot 25 meter hoog worden en wordt dikwijls als sierboom aangeplant. De vruchten die de boom heeft zijn eetbare hazelnoten. De noten en hun jasje hebben een sierlijker uiterlijk dan de vruchten van de hazelaar die wij het best kennen. Dit maakt ze dan ook heel interessant om ze in decoratieve stukken te gebruiken. Hang ze op om te drogen of leg ze te drogen op een droograster.


Duizendblad (Achillea millefolium)


Levensduur: vaste plant

Bloei: juni - september, oktober - januari

Duizendblad leent zich ook zeer goed om te drogen. De plant is gemakkelijk te zaaien in volle grond. Het is een lichtkiemer dus de zaden hoeven niet met veel aarde bedekt te worden. Eens je duizendblad hebt plant hij zich zowel voort uit zaad als met wortelstokken.

Hang de mooie bloemen omgekeerd op om te drogen.


Bijvoet (Artemisia vulgaris)


Levensduur: meerjarig

Bloei: juli - september

Bijvoet vind je net als boerenwormkruid, wilde peen en duizendblad in grote getale langs wegen en bospaden.

Bijvoet laat zich gemakkelijk zaaien. Bijvoet is misschien niet zo gekend als droogbloem maar je kan er hele mooie kransen mee maken. Bovendien verspreid het kruid een lekkere geur. Niet geschikt voor mensen die last hebben van hooikoorts. Ook dit kruid heb ik opgehangen om te laten drogen.


Juffertje in het groen (Nigella damascena)


Levensduur: eenjarig

Bloei: juli - augustus

Juffertje in het groen is gekend voor zijn prachtige diepblauwe of witte speciale bloemen en voor de bijzondere zaaddozen. Net als van de papaver laat ik de zaden rijpen en de zaaddozen drogen aan de zon.

Een aanwinst in de bloementuin! De zaden van deze plant zijn eetbaar en wordt ook wel zwarte komijn genoemd. Geroosterd geven ze een lekkere smaak aan verschillende gerechten.

Deze eenjarige is gemakkelijk te zaaien en elk jaar bloemenpracht gegarandeerd.


Grote kaardebol (Dipsacus sylvestris)


Levensduur: vaste plant

Bloei: juli - augustus

De kaardebol ziet er uit als een distel maar is lid van de composieten. Zowel in de bloei als uitgebloeid staat hij prachtig. Hij leent zich zeer goed voor mooie droogbloemstukken. De plant is super voor insecten, bijen en vogels die de zaden komen uitpikken. Je kan de kaardebol ter plekke zaaien. Hou er rekening dat het een woekeraar is eens je deze in de tuin hebt maar dan wel een hele mooie. Ik laat deze ter plaatse uitdrogen en knip hem af als de tijd rijp is.



Bloemen, kruiden en zaden kan je niet drogen op een vochtige plaats. Ze zouden al gauw gaan schimmelen. Kies dus een droge, warme ruimte uit. Belangrijk is dat je de planten niet droogt in volle zon of op een veel te warme plaats.


Ventilatie is ook belangrijk. Vroeger werd er vanalles op de zolder gehangen om te drogen. Zolders waren vroeger goed geventileerd, nu zijn meeste zolders geïsoleerd en komt er geen verse lucht binnen.


De ideale plaats vinden is soms niet gemakkelijk. Ik heb gekozen om de planten te drogen in ons tuinhuis. Ik heb de planten opgehangen aan ons wasrekje met behulp van wasknijpers. Misschien hebben jullie een meer geschikte plaats in huis.


De krans op de foto is gemaakt met alle bovenstaande planten behalve de kaardebol. De kaardebol zal voor volgend jaar zijn :)


Groetjes Nele



90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page